Palampasen

Hoe kun je een palmpaasstok maken?

Hoe kun je een palmpaasenstok maken?

Omschrijving!

Een palmpaasstok, ook wel palmpaaskruis genoemd, bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis. Veel kinderen maken een palmpaasstok voor het feest van Palmpasen, dat wordt gevierd op de zondag voor Pasen. Na de palmpasenviering worden de palmpaasstokken weggegeven aan opa & oma of aan zieken. Hoe je een palmpaasstok maakt en kunt versieren, lees je in deze geschreven handleiding.

Handleiding

  1. Een plat kruis maken (Benodigdheden)
  • 2 dunne houten latten circa 60 en 40 cm lang
  • spijkers of schroeven
  • touw en smal lint
  • gekleurd crèpepapier, gekleurd (breed) lint of tape
  • groene buxustakjes of vossenbes.
  • grote naald en draad (voor het rijgen van de slingers)
  • 30 rozijnen
  • 2 mandarijnen
  • 12 kleine gedecoreerde eieren
  • een broodhaantje, zelfgebakken of gekocht bij de bakker

De stokken moeten stevig vast komen te zitten en door het werken met spijkers is dit echt een werkje voor volwassenen. Kinderen kunnen dit dus beter niet zelf doen.

Neem twee houten latten of stokken. Eén stok van ongeveer 50 centimeter en eentje van ongeveer 30 centimeter lang. Afhankelijk van de grootte van het kind, kan de stok natuurlijk groter of kleiner worden gemaakt (bijvoorbeeld in de verhouding 60 centimeter en 40 centimeter, etc). De langste lat (hoofdlat) ga je verticaal gebruiken, de kortste lat horizontaal. Met de kortste lat vorm je dus een kruis op de hoofdlat, door de korte lat ongeveer 2/3 van de onderkant, op de grote lat te bevestigen. Spijker of schroef de latten aan elkaar vast in de vorm van een kruis of bind de latten met touw stevig aan elkaar.
Sla tenslotte bovenop de top van het kruis in het midden een lange spijker, waarop later het broodhaantje kan worden geprikt (over de bovenkant -de kop- van de spijker heen.)

  1. Het hout omwikkelen : Wikkel de stok in met crêpepapier ( wit), zodat je het hout niet meer ziet en zet het op enkele plaatsen vast met een stukje tape. Zet het groen vast met een stukje binddraad. Maak de rozijnenslingers (van 30 rozijnen) niet te zwaar en eindig iedere slinger met een stevige knoop. Laat een flink stukje draad aan de rozijnenslinger over om deze aan de palmpaasstok vast te maken.

    3. Een slinger maken

Maak met een grote naald en stevig draad, een of meerdere slinger(s) van bijvoorbeeld rozijnen of eitjes. Officieel worden 30 rozijnen gebruikt, die symbool staan voor de 30 zilverlingen waarvoor Judas Jezus verried.
Hang de slinger aan de horizontale uiteinden van het kruis. Je kunt de slinger met punaises in het hout vastzetten.

  1. Verdere versiering

Bevestig fruit (zoals 2 mandarijnen) of leuke paasversiering aan een touw of lint. Je kunt de palmpaasstok zo mooi maken en zo rijkelijk decoreren als je zelf wilt. Zorg dat de stok niet te zwaar wordt en nog makkelijk te dragen is!

Palmtakje: Dit doet denken aan de palmbladeren waarmee de mensen Jezus hebben toegejuicht toen Hij op een ezel Jeruzalem binnentrok. Ze zongen toen: “Hosanna, Zoon van David. Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer.” Een palmtakje hang je ook thuis achter een kruisbeeld als ereteken van de overwinning van Jezus op de dood.

  1. Het broodhaantje op de stok zetten

Broodhaantje: een pak deeg voor witbrood maak je volgens de gebruiksaanwijzing klaar. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap van circa 1 centimeter dik. Teken een vogelvorm op vetvrij papier en knip die uit. Leg de vorm op het deeg en snij de vorm uit het deeg. Gebruik voor het oog een rozijntje. Maak een niet te groot gat waar je straks de stok in wilt steken. Smeer voor een mooie glans het deeg in met een beetje koffieroom met water. Bak het haantje mooi lichtbruin.

Om te voorkomen dat het broodhaantje te hard wordt en breekt, kun je het haantje het beste pas op de dag zelf op de stok zetten. Prik het broodhaantje op de spijker bovenop het kruis en je palmpaasstok is klaar.
Palmpaasstok – Wat betekent het allemaal?

Kruis: Het kruis doet ons denken aan het lijden en sterven van Jezus.

Wit: Het kruis is omwikkeld met wit crêpepapier, wit is de kleur van de verrijzenis. Jezus is gestorven op het kruis maar daarna opgestaan uit de dood.

Rood: Op 5 plaatsen op het kruis zijn er propjes rood crêpepapier als verwijzing naar de kruiswonden van Jezus.

Palmtakje: Dit doet denken aan de palmbladeren waarmee de mensen Jezus hebben toegejuicht toen Hij op een ezel Jeruzalem binnentrok. Ze zongen toen: “Hosanna, Zoon van David. Gezegend Hij die komt in de naam van de Heer.” Een palmtakje hang je ook thuis achter een kruisbeeld als ereteken van de overwinning van Jezus op de dood.

Haan: Petrus was één van de naaste vrienden (een apostel) van Jezus. Maar nadat Jezus gevangen was genomen, werd hij bang en verloochende Hem tot drie keer toe. Toen kraaide er een haan, zoals Jezus al tevoren aan Petrus had voorspeld. Petrus werd heel verdrietig toen hij besefte dat hij net had gedaan alsof hij Jezus niet kende. Gelukkig is hij na de verrijzenis van Jezus veel moediger geworden en zelfs door Jezus aangewezen als de leider van de apostelen.

Twee mandarijnen: Deze doen denken aan de sponzen met water en azijn die de soldaten aan Jezus gaven toen Hij aan het kruis hing.

Twaalf eitjes: Deze herinneren aan de twaalf apostelen van Jezus. En een ei is symbool van nieuw leven. Dertig rozijnen: Judas, een van de twaalf apostelen, heeft Jezus verraden en kreeg daarvoor 30 zilverlingen.

Hartje: Dit vertelt ons dat Jezus uit liefde voor ieder van ons persoonlijk zijn armen heeft uitgestrekt op het kruis en zijn leven uit handen heeft gegeven; opdat wij door Hem een nieuw leven dichtbij God kunnen ontvangen

 

Reacties zijn gesloten.